Під час Листопадового зриву 1918 року Гнат Стефанів брав участь у встановленні української влади у Золочеві, де його загін роззброїв поліцію та швидко опанував містом. Надалі Гнат Стефанів був організатором і комендантом Золочівської округи Західно-Української Народної Республіки. 9 листопада 1918 року Гнат Стефанів очолив Начальну Команду Українських Військ у Львові. Під його командуванням українська армія зміцнювала оборонні позиції та здійснила кілька контратак на позиції поляків, але зрештою була змушена залишити Львів.

     Сучасник писав: «Із трьох командантів Листопадових боїв найвидатніший був полковник Стефанів. Він був талановитий і енерґійний старшина. Під його проводом наше військо перебрало ініціятиву в боях. Його невпинні наступи захитали самовпевненість ворога».

     Наприкінці 1918 року полковник Стефанів перейшов на службу до Армії Української Народної Республіки. Після ліквідації регулярного фронту взяв участь у Першому Зимовому поході Армії УНР, очоливши 3-й кінний полк, що відзначився в боях під Липовцем, Уманню, Вознесенська, Тульчина. Гнат Стефанів був нагороджений Залізним хрестом. Після завершення збройної боротьби очолював консульство ЗУНР в Ужгороді. Залишив спогади «За Львів».