Щороку в третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Цього року він припадає на 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, також у ці дні – річниця виходу українських захисників із Азовсталі.

Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їхня популяризація серед молоді та населення загалом. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до простого вчинку — одягнути вишиванку.

Люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже у старовинному одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Існує велика кількість традицій та обрядів, у яких вишита сорочка виконує роль оберега. Та найбільше сакралізували вишиванку сучасні українці. Сотні майстрів та майстринь вишивки по всій Україні вишивають сорочки захисникам з любов’ю і надією, що вишиванки захистять наших воїнів від ворожих куль. А військові одягають їх як духовну броню. Вишиті сорочки також були символом віри в період радянської окупації спочатку для українців на засланні в таборах, а згодом – і для дисидентів та українства загалом, яке передавало ідею про незалежність з покоління в покоління. Українці вишивають сорочки та чекають на повернення з фронту і полону найдорожчих.

Вишивка є унікальним культурним явищем нашого народу, це символ нації й душа українського народу, яка зберігає в собі світогляд наших предків, нашу історію і мистецтво, єднає українців крізь простір і час.

Цікаво, що Іван Франко був першим популяризатором вишиванки – саме в ній великого Каменяра зображено на 20-гривневій купюрі.

Уже не перший рік провідні світові дизайнери і будинки моди черпають натхнення з українських етнічних мотивів. Так, американський журнал про моду Vogue назвав українську вишиванку модною, фрагменти української вишивки в своїх колекціях використовували Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana.

2015 року на фасаді 18-поверхового житлового будинку № 36-Б на бульварі Лесі Українки в Києві австралійський художник Гвідо ван Хелтен завершив 12-денну роботу з малювання велетенського муралу завдовжки 43 метри — дівчини у вишиванці. Це найбільший у Європі твір художника.

Іноземці, які цього дня також одягають вишиванки, висловлюють свою солідарність з українським народом, у тому числі і у боротьбі українців проти ворожої навали.

Тож пропонуємо і вам долучитися до святкування цього ще молодого українського свята.

Вишиванка – це національна святиня, реальний унікальний символ української нескореності і свободи, який об’єднує нас – дуже різних українців.

Разом – ми сила!

Слава Україні!

З Днем вишиванки!