Перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина (нині Бендери) на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.

Реальної сили Конституція Пилипа Орлика першої в історії людства конституції демократичного суспільства так і не набула, але ця оригінальна правова пам’ятка вперше обґрунтувала можливість існування парламентської демократичної республіки (американська Конституція була ухвалена 1787 року, французька і польська – в 1791 році).

Уперше в Європі було вироблено реальну модель вільної, незалежної держави, заснованої на природному праві народу на свободу і самовизначення, модель, що базувалася на незнаних досі демократичних засадах суспільного життя.

Конституція Пилипа Орлика – договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), затверджений шведським королем Карлом XII, написаний латиною і староукраїнською, складається з преамбули та 16 статей. Новаторство полягало в розподілі на гілки влади: виконавчу, законодавчу та судову. Згідно з ними законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль парламенту (сесії мали відбуватись тричі на рік – на Різдво, на Великдень і на Покрову); найвищу виконавчу владу мали гетьман, влада якого була довічною, разом із Радою генеральної старшини; а всі юридичні справи належали до юрисдикції Генерального суду. Цікаво, що Конституція мала також антикорупційну спрямованість.

Пам’ять про Конституцію Орлика почала повертатись лише в незалежній Україні.

Оригінал першої сторінки Конституції зберігається в Національному архіві Швеції. Остання сторінка україномовного тексту – в російському державному архіві давніх актів з оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

Гетьману відкрили пам’ятник у Києві. На 300-ту річницю Конституції на території воєнно-історичного меморіального комплексу «Бендерська фортеця» в місті Бендери (Молдова, Придністров’я)у 2010 році відкрили пам’ятний знак на честь Конституції Орлика.

У Швеції, в місті Крістіанстад, де якийсь час жив Орлик, – теж відкрито пам’ятник Конституції.

2021 року копії Конституції Орлика були виставлені в парламенті України та Офісі Президента.